Ce s-a întâmplat joi, când coridoarele umanitare din orașele asediate ucrainene au funcționat

de: Emanuela Pana
18 03. 2022

Opt din nouă coridoare de evacuare au funcționat joi, 17 martie, astfel că peste 36 de tone de alimente și medicamente au ajuns în orașele asediate din Ucraina, a anunțat guvernul țării. Totodată, circa 800 de mașini au părăsit ieri orașul-port Mariupol, unde situația este în continuare critică. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Ce s-a întâmplat joi, când coridoarele umanitare au funcționat

Guvernul ucrainean a anunțat că, joi, opt din nouă coridoare umanitare au funcționat conform acordului, inclusiv unul din Mariupol, unde oamenii au rămas fără hrană, apă și electricitate.

De asemenea, aproximativ 800 de mașini private au părăsit ieri Mariupol, cu peste 2.000 de oameni care au trecut prin teritoriul ocupat de Rusia până în orașul Zaporojie în timpul serii, a declarat vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk.

În același timp, în orașele Hostomel și Bucha, aflate la nord-vest de Kiev, precum și în trei sate din nord-estul capitalei, zone în care s-au înregistrat unele dintre cele mai grave tiruri de artilerie și rachete rusești, au fost livrate 36 de tone de alimente și medicamente.

Singurul coridor planificat care nu a funcționat a fost cel între Harkov și Vovchansk, aproape de granița cu Rusia, întrucât forțele ruse nu au încetat focul în zonă, a mai precizat Vereșciuk.

Citește și: Războiul din Ucraina ar trebui să se termine la începutul lunii mai: „Ar trebui să avem un acord de pace mult mai devreme“

Peste 320.000 de ucraineni s-au întors acasă pentru a lupta

Peste 320.000 de cetățeni s-au întors acasă pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei, potrivit Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei. Majoritatea sunt bărbați, transmite CNN.

„Peste 320.000 de cetățeni ucraineni, dintre care marea majoritate sunt bărbați, s-au întors acasă de la începutul agresiunii armate deschise a Rusiei împotriva Ucrainei“, arată Serviciul de Grăniceri al Ucrainei.

Mânați de iubirea față de țară, de dorul de casă sau poate de dorința de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, mulți ucraineni au decis să revină în țara lor, care a intrat în cea de-a patra săptămână de război cu Rusia.

„Băieţii noştri nu renunţă, aşa că trebuie să ajutăm, trebuie să luptăm pentru ţara noastră. Ucraina trebuie să fie liberă, ca toţi oamenii“, a spus un bărbat ucrainean, potrivit sursei citate.